About Electronics Live

Trends technologie 2016

Home  /  Uncategorized  /  Trends technologie 2016

Elk jaar komen er weer nieuwe trends op het technologische vlak en net zo snel zijn de trends van voorgaande jaren alweer een lachwekkend verleden. Wilden we 10 jaar geleden nog allemaal een piepklein telefoontoestel, nu moet het steeds weer groter, maar wel handzamer en platter. De grootste trends voor 2016 zijn eigenlijk de door ontwikkelde verwachtingen van 2015, met als overkoepelende trend: toegankelijkheid.

3D printen

3D printers zijn er al een aantal jaar, maar wat het zo’n grote trend voor dit jaar maakt is dat ze steeds makkelijker te verkrijgen zullen zijn voor algemeen gebruik. Of er nu naast de computer in het thuiskantoor een staat of langs de operatiekamer in het ziekenhuis. Steeds meer ‘gewone mensen’ komen er mee in aanraking en zo zal het op kortere termijn ook heel normaal worden om je eigen spullen te printen.

Autonome apparaten

De zelf rijdende auto heeft al over de Nederlandse snelweg ‘gescheurd’ en zal dus binnen afzienbare tijd wel op de markt komen. Maar ook ander soorten apparaten die zelf kunnen denken en handelen worden steeds populairder. Bijvoorbeeld om ouderen te helpen en hoeveel mensen hebben tegenwoordig niet al een robotstofzuiger? Ze worden steeds beter en steeds meer met een eigen ‘denkvermogen’ gebouwd en zullen daarom steeds meer (saaie) taken over gaan kunnen nemen.

Virtual reality

Maar de grootste trend die van 2015 zo mee is gegaan naar 2016 is toch wel de virtual reality. Nu zelfs oerdegelijke winkelketen Hema met pasen met een virtual reality spel kwam om paaseieren te zoeken kunnen we gerust zeggen dat het voor iedereen haalbaar is. Natuurlijk maakt het nog veel verschil of je een goede bril gebruikt of je schermpje van je telefoon, maar het is voor iedereen toegankelijk.

Hoe we tegen deze trends aankijken over 5 jaar zal me benieuwen. Wat zal nog verder zijn door ontwikkeld en wat is een enorme flop geworden? Ik ben benieuwd!


Comments are closed.