About Electronics Live

Computer software

Home  /  Uncategorized  /  Computer software

Computer software is de laatste jaren zeer sterk veranderd. In den beginne kocht men een CD die uitgegeven werd door de fabrikant. Deze stak je dan in je computer, nadien startte de installatie. Wanneer de installatie was voltooid kon men de software gaan gebruiken. Rond de jaren 2010 zijn grotere software fabrikanten zoals Microsoft afgestapt van deze manier. Zij zijn begonnen met licenties te verkopen. Een licentie is een simpele code die moet ingevoerd worden wanneer het programma voor het eerst opstart. Het installeren van de software gebeurde hierbij ook niet meer via een installatie CD, maar via een download. De software staat hierbij op een centrale server die voor iedereen toegankelijk is. Dit bespaarde de fabrikanten serieus wat geld. Tegenwoordig wordt (bijna) alle software op deze manier aangekocht. Dit kan je zelfs zien in de laptop markt. Een laptop met een cd speler of brander is zeer moeilijk te vinden daar (zoals net gezegd) alle software van het internet komt.
Sinds 2015 gaan grote software fabrikanten nog een stap verder, zo moet er zelfs helemaal geen software meer geïnstalleerd worden op de pc of laptop. Alles gebeurt daarbij rechtstreeks in de cloud. Via je browser ga je dan word, speadsheet, documenten kunnen bewerken. Momenteel zijn deze functionaliteiten niet zo uitgebreid als de te installeren software pakketten.
Een combinatie van het cloud en licentie code verhaald noemt men ook Software As A Service (SAAS). Waarbij de personen of werkgevers een maandelijks bedrag betalen voor een aantal licenties (gebruikers). Hierbij heeft hebben de klanten dan steeds de meeste recente versie van hun software. Ook worden op deze manier de kostte verspreid en is dit dus geen grote investering meer voor de klanten. Men is er zeker van dat Software As A Service de toekomst wordt. Men denkt zelfs dat Besturingssystemen hier ook gebruik van gaan maken.


Comments are closed.